Warsztaty kulinarne sushi

Już po raz drugi mieliśmy przyjemność gościć w naszej szkole właścicieli restauracji Moshi Moshi Sushi, trenerów którzy przeprowadzili warsztaty sushi dla uczniów klasy 4a oraz 4b pod czujnym okiem pani Anety Tietze                 i Agnieszki Smagały.

Uczniowie dowiedzieli się wiele o historii sushi, jakie obowiązują zasady łączenia składników, uczyli się przygotowania futomaków i hosomaków, jak układać sushi na desce przed podaniem, oraz jaka jest kultura jedzenia sushi i maniery obowiązują przy japońskim stole.

Nasze warsztaty to było nie tylko szkolenie i ćwiczenia jak zrobić pyszne sushi, ale również świetna zabawa             i integracja klasy połączona z nauką jedzenia i degustacją. Przygotowane własnoręcznie rolki sushi smakowały wyśmienicie tym bardziej, że w swoim składzie zawierały same zdrowe składniki pełne witamin i wartości odżywczych min. ryż, wodorosty nori, paluszki krabowe, mango, awokado, ogórek, serek śmietankowy, banany, płatki migdała oraz ziarna sezamu.

Serdecznie dziękujemy właścicielom Moshi Moshi Sushi za współpracę i wsparcie po raz kolejny naszych szkolnych działań o charakterze prozdrowotnym.

 

To był dla nas wszystkich niezapomniany dzień…

Aneta Tietze

Agnieszka Smagała

Aktualności