Zdrowo jemy.  Owocowo – warzywny tydzień u przedszkolaków

W dniach 19-24 października przedszkolaki realizowały zagadnienia, których mottem przewodnim było zdrowe odżywianie. Dzieci poznały zasady dbania o zdrowie: ruch na świeżym powietrzu, spożywanie 5 posiłków w ciągu dnia, picie odpowiedniej ilości wody, unikanie słodkich i słonych przekąsek, a także spożywanie każdego dnia owoców i warzyw. Doskonaliły umiejętność rozpoznawania i nazywania owoców i warzyw krajowych za pomocą różnych zmysłów. Zapoznały się z różnymi sposobami ich wykorzystania i .przechowywania  w okresie zimowym.

Przy okazji zrealizowaliśmy kolejne zadanie z projektu „Witaminki” pod patronatem BLIŻEJ PRZEDSZKOLA. Warzywnym bohaterem tego dnia był Pomidor Pafnucy. Dzieci realizowały różnorodne aktywności związane z pomidorami, poznały cykl hodowli pomidora w oparciu o naturalne okazy krzaków pomidorów koktajlowych. Miały okazję zapoznać się z różnymi gatunkami pomidorów oraz sposobami ich wykorzystania w kuchni. Na zakończenie projektowego zadania odbyła się degustacja tego warzywa oraz wspólne śniadanie.

Wychowawcy przedszkola: Agnieszka Kawa, Anna Machała Nowak

 

Aktualności