Uczniowie ZS nr 3 w Stalowej Woli uczyli gotować “po włosku” naszych uczniów z klas ósmych!

W dniu 19 kwietnia 2023 roku uczniowie klas 8 a, c wraz z wychowawczyniami panią Marzeną Janusz i Dorotą Zagulską wzięli udział w warsztatach kulinarnych w Zespole Szkół Nr 3 w Stalowej Woli (Ekonomik).

Gospodarze szkoły średniej przeprowadzili warsztaty kulinarne kuchni włoskiej, prezentując umiejętności zdobyte podczas nauki w szkole i na praktykach. Warsztaty kulinarne dla uczniów są wyjątkową okazją do odkrywania nowych smaków, poznawania zapachów i eksperymentowania z naturalnymi składnikami używanymi na co dzień w kuchni. Organizatorzy warsztatów pokazali uczniom jak właściwie obchodzić się ze sprzętem kuchennym i efektywnie organizować swój czasu w kuchni zachowując czystość i higienę.

Podczas warsztatów, nasi uczniowie wraz z opiekunami mieli możliwość poznać przepis na typowe danie kuchni włoskiej , tj. pizza  z ulubionymi dodatkami. Nasi uczniowie pod okiem prowadzącego, sami przygotowywali swoja pizze oraz pyszny deser – słodkie kolorowe owocowe gofry. Wspólna degustacja pyszności ukazała możliwości drzemiące w adeptach sztuki kulinarnej.

Młodzi kucharze świetnie poradzili sobie z przygotowaniem potraw. Głównym celem warsztatów było zaszczepienie wśród uczniów szkoły podstawowej zainteresowania do gotowania, a także utrwalenie umiejętności i wiedzy zdobytej przez młodych kucharzy podczas ich nauki.

Uczestnicy warsztatów mogli także obejrzeć filmik przestawiający Savoir-vivre, czyli sztukę dobrego zachowania przy stole oraz poznali historie powstania najpopularniejszej pizzy na świecie Margherity – na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej.

My także starałyśmy się czynnie uczestniczyć w kulinarnych zmaganiach z naszymi wychowankami. Wszyscy szybko zauważyli korzyści płynące ze wspólnie przygotowywanych dań. Warsztaty to znakomita okazja, by spędzić z uczniami więcej czasu i wspaniale się bawić. A przy okazji odkryć u wychowanków kolejne talenty tym razem kulinarne.

Aktualności