Dnia 29 września odbyła się wycieczka do gospodarstwa edukacyjnego „Doboszówka”, w której wzięli udział uczniowie klas trzecich. Celem wyjazdu było poznanie drogi, jaką ziarno zbóż pokonuje, zanim trafi na nasz stół w postaci chleba.
Podczas warsztatów „Od ziarenka do bochenka” dowiedzieliśmy się, jak rozpoznawać różne rodzaje zbóż oraz jakie mąki powstają z poszczególnych gatunków. Mieliśmy okazję samodzielnie spróbować młócenia cepem, przesiewania mąki i mielenia zboża w żarnach. Każdy uczestnik mógł także własnoręcznie uformować i upiec swój bochenek chleba, który po upieczeniu wspaniale pachniał i smakował jeszcze lepiej.
Po zakończeniu warsztatów odwiedziliśmy mini zoo, gdzie mogliśmy karmić kozy, alpaki i króliki. Zwierzęta były bardzo przyjazne, co sprawiło wszystkim wiele radości.
Wyjazd do „Doboszówki” był bardzo udany. Dowiedzieliśmy się wielu ciekawych rzeczy o produkcji chleba i pracy na wsi, a przy tym świetnie się bawiliśmy. To była pouczająca i pełna wrażeń przygoda, którą na długo zapamiętamy.